De oorsprong van Man en Paard

Man en Paard ontstond in 2007 toen we onze paarden actief gingen betrekken bij het coachwerk. Wij zijn inmiddels wat jaren verder in de ontwikkeling van onszelf en het bedrijf. De paarden zijn nog steeds een dagelijkse inspiratie, maar we zetten ze alleen nog in bij specifieke vraagstukken in individuele coaching of systemisch werk met teams.

De paarden

Paarden communiceren vrijwel geheel via non-verbale signalen. Als kuddedier zijn ze daarnaast sensitief voor de ordening in de groep en wat zich afspeelt in het systemisch veld. Dit is informatie die wij als mens vaak negeren door sociale conditionering en onze voorkeur voor woorden.

Vaak is er een verschil ontstaan tussen hoe je je aan de buitenkant gedraagt en hoe je je van binnen voelt. Soms is er zelfs nauwelijks nog verbinding tussen die twee. Paarden helpen je beide kanten weer in contact met elkaar te brengen. Dan kun je ten volle aanwezig zijn in elke situatie.

In de paardenbak kun je oefenen met die kanten van jezelf waarin je wilt groeien. De paarden spiegelen direct hoe je je ontwikkelt. En doordat de ervaring doorleefd is met je denken, je emoties en je lichaam, is het een ervaring die echt bij je blijft!

De paarden in ons bedrijf zijn Haflingers, van oorsprong Oostenrijkse bergpaarden. Het zijn niet zo grote, aardse paarden, heerlijk eigenwijs. We hadden ooit een hele kudde, nu is er alleen nog onze merrie, Sterma, inmiddels een dame op leeftijd. Ze leeft het hele jaar door buiten in de wei, om haar toch bovenal gewoon paard te laten zijn.

Teamopstelling
Contact
Man en Paard
Grazen